Kasutatavus veebis (Nädal 12)

ITSPEA 12. Nädala teemaks oli kasutatavus. Koduseks ülesandeks jäi tuua üks positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis.

Positiivne

Google otsingumootor. Lihtsuses peitub võlu. Sulle on ette antud suur valge leht, mille põhielementideks on Google logo, sisendväli ja nupp sisendi edastamiseks. Sisesta sisendvälja oma küsimus/mure/probleem/märksõna vms ja Google leiab sulle vastused. Enamik Google poolt tehtavast tööst on ära peidetud ehk kasutajale on võimalik kuvada kiiresti asjalikku sisu(ja reklaame).

Loomulikult on olemas ka Google kasutamise oskus millega on võimalik õigete vastuste saamise protsenti ja kiirust tõsta. Lihtsate päringute tegemisega saab siiski suurepäraselt hakkama ka isegi algaja arvutikasutaja.

Negatiivne

Negatiivse kasutuskogemuse poole pealt tooks välja midagi millega olen ise pidanud alates TalTechis õpingutega alustamist kokku puutuma. Selleks on ÕIS. Üheks esimestest ÕISiga seotud katsumusteks oli sügise alguses õpingukava esitamine. Peale mitmete juhendite lugemist sai see siiski koos õppejõudude ja kaastudengite abiga edukalt tehtud. See tegevus võiks kindlasti võimalikult lihtne ja rohkem arusaadavam olla.

Suur osa ÕISist leiduvast infost on ära jaotatud erinevate vahelehtedele, mis raskendab info kättesaadavust. Juhendid erinevate põhitegevuste jaoks on küll olemas, kuid võiks olla arusaadavamad.

Üks asi, mis mind ennast eriti häirib on see kui raskeks on suudetud teha mitme ÕISi akna korraga avamine. Kõik tavapärased mugavad meetodid on mingil põhjusel ära lõhutud. Iga kord kui on vaja saada infot korraga mitmelt vahelehelt tuleb mugavaks kasutamiseks veidike ÕISi „häkkida“.

Eraldi teema on ÕISi kasutuskogemus nutiseadmes. 2020. aastal tehti 68% veebi külastustest läbi nutiseadme/telefoni.[1] Arvestades seda statistikat tundub ÕISi nutiseadme versioon väga ajast ja arust.
Esiteks on väga paljud funktsioonid puudu, nii et tekib tunne nagu kasutaks ÕISi demo versiooni. Ja isegi siis on kasutusmugavuse kohapealt suured puudujäägid. Iga tegevuse jaoks tuleb teha palju rohkem liigutusi kui ideaalis võiks.

Allikad

1) https://www.perficient.com/insights/research-hub/mobile-vs-desktop-usage

Comments

Popular posts from this blog

Häkkerid (Nädal 10)

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

IT-eetikakoodeks (Nädal 15)