Häkkerid (Nädal 10)

10. Nädala ITSPEA aine teemaks olid häkkerid ja häkkerlus. Selle mõiste definitsioon ja olemus. Koduseks tööks jäi läbi lugeda Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO (EST / ENG).

Häkkeri määratlusi on erinevaid. Enamasti peetakse tähtsaks tehnilisi oskusi ja armastust probleemide lahendamise vastu.

Eric S. Raymondi Inglise keelse pealkirjaga dokument „How to Become a Hacker“ annab lühiülevaate häkkeri olemusest, häkkerlikust suhtumisest ning nippe kuidas ise algajana samme häkkeri tiitli poole astuda.

Häkkerile omasele suhtumise põhipunktid on: probleemide lahendamine, topelt lahenduste loomise vältimine(jalgratast pole vaja 2 korda leiutada), töö tegemise huvitavaks muutmine(igava ja nüri töö tegemise vältimine), vabadus(autoritaarsuse vastasus, aga mõistlikkuse piires).

Suhtumisest tähtsam on siiski kompetents. Mistõttu tuuakse dokumendis välja ka häkkeriks saamiseks vajaminevad põhioskused. Nendeks on loomulikult esimesena programmeerimine, aga ka linux/unix tundmine, HTMLi tundmine ja hea Inglise keele oskus.

Häkkerlus püsib reputatsioonil. Sellepärast on häkkeril tähtis näidata ennast teistele häkkeritele kasulikuna. Selleks tuleks lüüa kaasa häkkeri kultuuri edendamises. Seda saab teha luues avatud lähtekoodiga tarkvara, aidates teiste häkkerite tarkvara testida ja siluda, avaldada kasulikku teavet, hooldada infrastruktuuri ja levitades häkkerikultuuri ennast.

Comments

Popular posts from this blog

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

IT-eetikakoodeks (Nädal 15)