3 IT-lahendust (Nädal 1)

Jacquardi masin

1804. aastal patenteeris prantsuse kangur ja kaupmees Joseph Marie Jacquard masina, mis muutis kangatööstust igaveseks. Täiendades Jacques de Vaucanson-i 1745. aastal loodud masinat leiutas Jacquard kangasteljed, mis said mustrite loomiseks vajaliku informatsiooni kätte perfokaartidelt automaatselt. See revolutsiooniline täiustus muutis keeruliste ja detailirohkete mustrite valmistamise oluliselt kiiremaks ja lihtsamaks.

Jacquardi masin oli inspiratsiooniks paljudele IT süsteemidele tulevikus. Perfokaarte kasutas nii Charles Babbage kui ka Herman Hollerith. Perfokaardid olid kuni magnetlindi tulekuni 1960. aastal peamised andmesisestus-, salvestus- ja töötluskandjad.

Jacquardi masinas kasutatavad perfokaardid. [1]

Dvorak

Alternatiivne klaviatuuri klahvipaigutus enamlevinud QWERTY klahvipaigutusele.

August Dvorak leidis 20. sajandi esimeses pooles QWERTY paigutust uurides sellelt mitmeid puudujääke(nt enamus enamlevinud sõnu kirjutatakse ühe käega või vasaku käe tunduvalt suurem roll kirjutamisel).  

Dvoraki eesmärk oli teaduslikel alustel välja töötada ergonoomilisem klahvipaigutus, mis vähendaks kirjavigade arvu ja suurendaks kirjutamise kiirust.

Selleks uuris ta põhjalikult Inglise keelt(kõige sagedamini kasutatavates sõnades esinevate tähtede ja tähekombinatsioonide esinemise sagedust) ja inimkäte füsioloogiat.

Patenteeriti 1936. aastal. Autoriteks August Dvorak ja William Dealey.

Dvoraki klahvipaigutuse paremuse Qwerty üle on pidevalt vaieldud. Kuna Qwerty positsioon turul 1936. aastal oli piisavalt tugev ja ümberõppimise kasutegur ei olnud piisavalt kõrge, siis Dvorak jäi unustusse.

1936. aastal patenteeritud Dvorak klahvipaigutus. [2]


 

Arpanet

ARPANET oli USA kaitseministeeriumi rahastusega loodud esimene andmepakette vahetav arvutivõrk.

ARPANET loodi eesmärgiga parandada teadusalast suhtlust ja infovahetust ülikoolide ja uurimiskeskuste vahel. ARPANET pani aluse tänapäevasele Internetile.

1969. aastal sai valmis esimene ühendus esmalt kahe  ja seejärel nelja USA ülikooli vahel.

1971. aastaks oli ühendatud juba 23 arvutit.

Hiljem loodi ARPANET-ist eraldi USA kaitseministeeriumile infovahetamiseks mõeldud MILNET.

1983. aastaks oli ARPANET-iga ühendatud üle 500 arvuti.

1990. ARPANET-i tegevus lõpetati uute tehnoloogiate pealetuleku tõttu.

Arpanet-i ühenduste kaart aastal 1969 ja 1982. [3]



Illustratsioonide allikad

Comments

Popular posts from this blog

Häkkerid (Nädal 10)

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

IT-eetikakoodeks (Nädal 15)