IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

9. Nädala ITSPEA aine teemaks oli IT juhtimine ja riskihaldus. Koduseks tegevuseks jäi leida 2 erineva juhtimisstiiliga IT juhti. Ma valisin nendeks Larry Page’i ja Steve jobsi.

Larry Page

Larry Page on arvutiteadlane ja ettevõtja, Google'i üks asutajatest ning Google'i emafirma Alphabet endine tegevjuht. Hetkel maailmas rikkuselt 8. inimene.
Larry Page juhitud ettevõtetes hinnatakse ja väärtustatakse töötajaid kõrgelt. Arenduses võetakse arvesse töötajate mõtteid ja ideid. Google’t on tunnustatud 20% concept populariseerimise eest. 20% tööajast peaks töötaja tegema vabalt valitud tegevusega, mida ta peab ettevõttele kõige kasumlikumaks. Page innustab töötajaid andma endast maksimumi. Suhtudes töötajatesse hästi nagu sõpradesse või pereliikmetesse.
Sellepärast arvan, et Larry Page’i juhtimisstiil ITSPEA artiklis välja toodutest sobitub kõige paremini seguga treeneri/juhendaja (coach) ja mentor/õpetaja (mentor) rollidest.
 

Steve Jobs

Steve Jobs oli USA infotehnoloog ja ettevõtja. Tehnoloogiahiiu Apple Inc. üks asutajaid ja kauaaegne tegevjuht. Kindlakäeline revolutsionäär oma valdkonnas. Jobsi innovaatilisus muutis IT maailma igaveseks.
Steve Jobsi juhina kujutatakse väga autokraatlikuna. Tal oli kindel eesmärk viia ellu oma ideid. Ta tundis end otsustajana üksi ja enda õlul suurt vastutust. Töötajad pidasid Jobsi karmiks liidriks, kes nõudis alati töötajatelt perfektset tulemust. Lisaks oli Steve Jobsi puhul tegemist väga hea esinejaga/ideede esitlejana, kes suutis vaatamata oma ebasõbralikule teistesse inimestesse suhtumisse neid enda tahtmist tegema veenda. Tänu sellele, et need ideed olid tihti erakordselt edukad ehk põhjendas see ka veidi Jobsi suhtumist(?).
Sellepärast arvan, et Steve Jobsi juhtimisstiil ITSPEA artiklis välja toodutest sobitub kõige paremini seguga juhi (leader) ja arengumootori (change agent) rollist.

Comments

Popular posts from this blog

Häkkerid (Nädal 10)

IT-eetikakoodeks (Nädal 15)