Tants intellektuaalomandi ümber (Nädal 6)

6. Nädala kodutööna lugesin läbi 2. peatüki Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust The Case for Copyright Reform“. Peatükis kirjeldatakse konstruktiivseid ettepanekuid autoriõiguste süsteemi muutmiseks. Piraadipartei eesmärk ei ole ära kaotada autoriõigused, vaid neid reformida. Probleem on nende sõnul tõsine, sest praegust autoriõiguste süsteemi järgides tekib aina enam probleeme inimeste privaatsuse säilitamisega.  

Annan oma hinnagu 6-le eraldi väljatoodud punktile. Lähtudes eelarvamusest, et tegu on tõsiselt mõeldatavate ettepanekutega mitte partei reklaamlehega.


1) Moral Rights Unchanged

Teose looja omandab teost luues teose autoriõigused.

Raamat ei plaani seda põhimõtet muuta. Mina olen sellega samuti absoluutselt nõus.

 

2) Free Non-Commercial Sharing

20 Aastat tagasi ei puudutanud autorikaitse tavainimesi. Muusika kassettile lindistamine ja sõbrale viimine oli okei(?). Failide jagamine inimeste vahel ilma kasumi motiivita peaks olema lubatud.

Selle punkti juures tahaks ma veidike vastu vaielda. Kuskilt peab jooksma mõistliku jagamise piir. Ma ei arva et on okei vorpida näiteks filmist koopiaid ja siis neid rahumeeli igale tuttavale jagada. Samas tunduks väga veider proovida keelata näiteks koos ühes ruumis filmi vaatamine.

Praegu on populaarsed erinevad voogedastus(streaming) teenused, mis muudavad seda dünaamikat veelgi ning enamasti on nendesse sisse ehitatud ka mingisugused sisu jagamise võimalused(pere või x arvu sõprade vahel).

 

3) 20 Years Of Commercial Monopoly

Hetkel on teose autoriõiguste vaikimisi kestvuseks autori eluaeg + 70 aastat. Nende plaan on see muuta 20 aasta peale, alates teose loomisest.

Ma ei ole kindel kas 20 aastat on see kuldne number, kuid tundub parem kui hetke olukord.

 

4) Registration After 5 Years

Hetkel eksisteerivad autoriõigustega kaitstud teosed, kus autori leidmine on raske/võimatu. Nende idee oleks lasta iga 5 aasta tagant autoril kuhugi andmebaasi mingi lihtsasti ülesleitav märge teha. Et teaks kust teose kasutamiseks luba küsida.

Tundub loogiline lahendus lihtsustamaks autoriõigustega seotuid probleeme.

 

5) Free Sampling

Autoriõigusega kaitstud teose osadeks võtmine ja nende osade kasutamine võiks olla lubatud (nagu hetkel teksti puhul).

Siin tuleks piirid kindlalt paika panna. Millal muutub teose osa liiga suureks, et seda kõigest osana käsitleda jne. Üldjuhul nõus.

 

6) A Ban on DRM

Suured firmad/korporatsioonid kirjutavad ise autoriõigusekaitse seaduseid ümber. Mis kasu on meil nii parlamentide kehtestatud reeglitest? Peab alati jääma lubatuks sellistest reeglistest mööda hiilimine.

Rahal on kahjuks tänases maailmas niigi juba liiga suur võim. Suurte korporatsioonide näpistamine tundub minu moraalikoodeksi järgi täiesti aktsepteeritav tegevus.


Kokkuvõtteks

Ettepanekute pealiskaudsel lugemisel tunduvad enamjaolt mõistlikud. Erinevate piiride paika panemine tundub olevat paras tükk tegemist.

Tundub nagu oleks sellega(vaadates piraadiparteide populaarsust aastal 2021) mõned aastad hiljaks jäänud, aga tahaksin postituse lõpus siiski piraatidele edu soovida.

EDU!

Comments

Popular posts from this blog

Häkkerid (Nädal 10)

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

IT-eetikakoodeks (Nädal 15)