Käsitööline vs Professionaal (Nädal 8)

8. Nädala teema oli professionaalsusest. Üritati defineerida professionaalsuse mõistet. Iseseisvaks mõtlemiseks jäi küsimus, mis omadus võiks kõige enam eristada „proffi“ sama eriala „käsitöölisest“.

Kõigepealt võiks proovida veidi kirjeldada neid 2 üldistatud tüüpi. Mõlema puhul usun, et tegemist on edukate inimestega, kes tunnevad hästi oma valdkonda. Tänu sellele saavad mõlemad oma tööülesannetega suurepäraselt hakkama. Peamine erinevus seisneb seega minu arvates motivaatoris ja ajas mida nad valdkonnaga tegelemisele pühendavad.

Käsitöölisena kujutan ette inimest, kelle peamiseks põhjuseks antud valdkonnaga tegelemiseks on sealt teenitav tulu. Ta ei tee oma tööd halvasti, kuid enamasti tegeleb sellega ainult tööajal näiteks üheksast-viieni. Peale seda elab „käsitööline“ muud elu ning erialale ei keskendu.

Professionaal on minu arust keegi, kelle peamiseks motivaatoriks antud valdkonnaga tegelemiseks on huvi või kirg selle vastu. Ta panustab oma töösse aega tunduvalt rohkem, kui „käsitööline“. Tegeledes oma erialaga seotud tegevustega ka peale seda kui „käsitöölise“ jaoks on tööpäev läbi. Tänu sellele on võimalik saavutada professionaalil muu elu arvelt paremaid tööalaseid tulemusi.

Comments

Popular posts from this blog

Häkkerid (Nädal 10)

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)

IT-eetikakoodeks (Nädal 15)