IT-eetikakoodeks (Nädal 15)

ITSPEA 15. Nädala ehk viimaseks teemaks oli eetika ja IT. Koduseks ülesandeks jäi valida ühe ettevõtte või organisatsiooni IT-eetikakoodeks. Mina valisin selleks ettevõtteks Google.

Google eetikakoodeks on üks Google väärtuste realiseerimise viisidest. Kõik Googlega seotud tegevus peab järgima ärieetika kõrgemaid standardeid. Google pühendumus kõrgemate standarditeni aitab palgata suurepäraseid inimesi, luua suurepäraseid tooteid ja tõsta kasutajate usaldust Google vastu. Austusest oma kasutajate vastu on Google ülesanne anda endast parim iga päev.

Google väärtuste tutvustamiseks on loodud Google eetikakoodeks(Google Code of Conduct). Selle järgimine on eeldatud igalt Google töötajalt ja juhatuse liikmelt. Google eetikakoodeks on jaotatud seitsmeks peatükiks.

I. Google kasutajate teenimine

Google kasutajad hindavad Googlet lisaks headele toodetele ja teenustele ka Google suhtumise tõttu oma kasutajatesse. Järgnevad põhimõtted kindlustavad et me suudame seda taset hoida: terviklikkus, kasulikkus, privaatsus, turvalisus, sõnavabadus, reageerimisvõime ja tegutsemisvõime.

II. Austus  üksteise vastu ja toetus

Google kohustus on tegeleda ja lahendada erinevaid töötajate vahelisi konflikte ja muid võimalikke tekkivaid probleeme, et iga Google töötaja tunneks ennast hästi ja turvaliselt.

Selleks peab Google kinni järgmistest juhtpõhimõtetest: pühendumus, hoolimine, läbipaistvus, õiglus, järjepidevus ja vastutus.

III. Huvide konfliktide vältimine.

Kui sina Google töötajana satud olukorda, kus mõnda sinu tegevust või otsust mõjutab omakasu saamine Google või Google kasutajate arvelt, siis on suur võimalus, et on tekkinud huvide konflikt. Kõik Google töötajad peaksid püüdma vältida selliste olukordade tekkimist.

IV. Konfidentsiaalsuse säilitamine

Google on tänu oma suurusele pidevas meedia huviorbiidis. Tänu sellele on eriti oluline vältida konfidentsiaalse informatsiooni jõudmist soovimatute isikuteni.

V. Google vara kaitsmine

Google on omandanud tänu oma avatusele ja töötajatesse suhtumisele väga hea reputatsiooni. Selle jätkusuutlikkus sõltub suurel määral kui hästi me(Google ja Google töötajad) oskame Google vara kasutada ja konfidentsiaalset infot hoida konfidentsiaalsena.

VI. Finantsilise terviklikkuse kindlustamine ja vastutus

Iga Google töötaja kohustus ja vastutus on jälgida, et Google vara kasutataks sihtotstarbeliselt.

VII. Seaduste järgimine

Google suhtub seaduste ja regulatsioonide järgimisse väga tõsiselt. Töötajatelt eeldatakse kõigi asjakohaste seaduste ja regulatsioonide tundmist ja järgimist.


Pealiskaudne ülevaade Google eetikakoodeksist. Minu arust on tegemist väga põhjaliku eetikakoodeksiga, mis katab kõik olulised teemad.

Google eetikakoodeksiga lähemalt tutvumiseks on link siin: https://abc.xyz/investor/other/google-code-of-conduct/

Comments

Popular posts from this blog

Häkkerid (Nädal 10)

IT juhtimine ja riskihaldus (Nädal 9)